Jaro je období obnovy, čerstvé energie a přílivu sezónních surovin, které dodají jídlům lehkost a vitalitu. S příchodem teplejších dní se v kuchyni zaměřujeme na mladou zeleninu, bylinky a čerstvé plodiny, které nejen skvěle chutnají, ale také podporují zdraví. Zde jsou některé inspirativní jarní recepty plné chutí.
1. Jarní polévka s medvědím česnekem
Tato polévka je výživná, plná vitaminů a skvělá pro detoxikaci organismu. Ingredience:
- 1 svazek medvědího česneku
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- Olivový olej, sůl, pepř Postup:
- Na olivovém oleji osmahneme cibuli do zlatova.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
- Vaříme do měkká a poté přidáme medvědí česnek.
- Rozmixujeme do hladké konzistence a dochutíme solí a pepřem.
2. Jarní salát s ředkvičkami a kozím sýrem
Lehký a osvěžující salát, který kombinuje šťavnaté ředkvičky s jemným sýrem. Ingredience:
- 1 svazek ředkviček
- 1 hlávka salátu (např. polníček, rukola)
- 100 g kozího sýra
- Hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř Postup:
- Salát a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Kozí sýr nadrobíme na kousky a přidáme do salátu.
- Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, a salát dochutíme.
- Posypeme nasekanými vlašskými ořechy a podáváme.
3. Jarní rizoto s chřestem a parmazánem
Tento recept je skvělou volbou pro lehký a výživný oběd. Ingredience:
- 200 g arborio rýže
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 cibule
- 700 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- Sůl, pepř Postup:
- Na oleji osmahneme cibuli, přidáme rýži a krátce orestujeme.
- Po částech přidáváme vývar a mícháme, dokud se nevsákne.
- Po 10 minutách přidáme nakrájený chřest.
- Rizoto vaříme do měkká, poté vmícháme parmazán a máslo.
Závěr
Jaro je období, kdy bychom měli v kuchyni dát přednost sezónním surovinám, které jsou plné chuti a živých barev. Tyto jednoduché a chutné recepty vám pomohou vychutnat si jaro v plné kráse a dodat tělu potřebné živiny.