Monday

21-04-2025 Vol 19

Sezónní recepty: Jarní pokrmy plné čerstvých surovin

Jaro je období obnovy, čerstvé energie a přílivu sezónních surovin, které dodají jídlům lehkost a vitalitu. S příchodem teplejších dní se v kuchyni zaměřujeme na mladou zeleninu, bylinky a čerstvé plodiny, které nejen skvěle chutnají, ale také podporují zdraví. Zde jsou některé inspirativní jarní recepty plné chutí.

1. Jarní polévka s medvědím česnekem

Tato polévka je výživná, plná vitaminů a skvělá pro detoxikaci organismu. Ingredience:

  • 1 svazek medvědího česneku
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Olivový olej, sůl, pepř Postup:
  1. Na olivovém oleji osmahneme cibuli do zlatova.
  2. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme do měkká a poté přidáme medvědí česnek.
  4. Rozmixujeme do hladké konzistence a dochutíme solí a pepřem.

2. Jarní salát s ředkvičkami a kozím sýrem

Lehký a osvěžující salát, který kombinuje šťavnaté ředkvičky s jemným sýrem. Ingredience:

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 hlávka salátu (např. polníček, rukola)
  • 100 g kozího sýra
  • Hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl, pepř Postup:
  1. Salát a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Kozí sýr nadrobíme na kousky a přidáme do salátu.
  3. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, a salát dochutíme.
  4. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy a podáváme.

3. Jarní rizoto s chřestem a parmazánem

Tento recept je skvělou volbou pro lehký a výživný oběd. Ingredience:

  • 200 g arborio rýže
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 cibule
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • Sůl, pepř Postup:
  1. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme rýži a krátce orestujeme.
  2. Po částech přidáváme vývar a mícháme, dokud se nevsákne.
  3. Po 10 minutách přidáme nakrájený chřest.
  4. Rizoto vaříme do měkká, poté vmícháme parmazán a máslo.

Závěr

Jaro je období, kdy bychom měli v kuchyni dát přednost sezónním surovinám, které jsou plné chuti a živých barev. Tyto jednoduché a chutné recepty vám pomohou vychutnat si jaro v plné kráse a dodat tělu potřebné živiny.

Petr Senčák

Jsem od přírody zvídavý, rád se prohrabávám informacemi všeho druhu a pak je sumarizuji do článků, které publikuji zde a na dalších magazínech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *